Postporođajni oporavak

Mi ćemo vam pomoći da se približite svom cilju.

TRENING OPORAVKA POSLE POROĐAJA
REŠAVANJE DIJASTAZE

Prvo, čestitam postala si mama!

Kreće tvoj najlepši i najizazovniji period. Ovo je period kada tvoje telo doživljava puno promena isto kao i u samoj trudnoći. Sam čin porođaja je prošao ali vašem telu je potrebo vreme da se oporavi i ako se vi fizički osećate dobro. Telo je proživelo mnoge horomonske skokove i padove tokom trudnoće pa i samog postporođajnog perioda i dojenja. Dolazi do ključnih promena u životu vas kao majke, manjak vremena za sebe i nedostatak sna nekada će vas dovesti do emocionalnog ringišpila sa kojeg nećete znati kako da siđete ali jedini lek za to u početku je vreme koje treba da date sebi, jer vi to zaslužujete.

Periodi oporavka posle porođaja

  • prvi period, period koji žena provodi nakon porođaja u bolnici
  • drugi period, se odnosi na 4-6 nedelja nakon porođaja i to je rani postporođajni period.
  • treći period, koji traje od šeste nedelje do 1. godine od porođaja i naziva se kasni postporođajni period.

Hormosnke promene nakon porođaja

Za vreme 9 meseci hormoni su radili punom parom, čuvali, štitili, hranili i mamu i bebu. Sada je vreme za zasluženi odmor. Najintenzivnija promena koju ćete u ovom periodu osetiti svakako je nagli pad estrogena. Pad estrogena odgovoran je za čuveni baby blues i intenzivne promene raspoloženja koje su normalne. Ukoliko dojite bebu, sigurno ste primetili blage grčeve u materici. Hormon oksitocin koji je zadužen za dojenje, porođaj i orgazam kod žena u ovom trenutku ima dvostruku ulogu: stimuliše lučenje mleka istovremeno pomažući materici da se kontrahuje i time vrati na staru
veličinu.Regenerativna moć našeg tela i materice je neverovatna.Tokom 9 čarobnih meseci materica se poveća oko 20 puta od svoje prvobitne veličine, a već u prvih mesec dana nakon porođaja ona se vraća na stare dimenzije.

Rana postporođajna depreseija (Bejbi-bluz) je stanje koje se javlja najčešće u prvim danima nakon porođaja. Najbolje ćemo ga opisati kao “buru” emocija, naglu smenu lepih i uznemirujućih osećanja. U jednom trenutku osećate neizmernu sreću, zadovoljstvo jer je na svet došlo vaše najvoljenije, a za par momenata preovlada takav strah u vama koji probudi misli, za koje niste ni znali da imate. Osmeh, radost, suze, sreća, tuga, neizvesnost. Sve se smenjuje velikom brzinom. Vi ste pri tom neispavani( jer se već treću noć beba budi po pet puta), “gleda vas” gomila neispeglanih pelena, ne sećate se kada ste poslednji put jeli, grudi su vam bolne i nabrekle. Velikim delom
za ovo su krivi hormoni. Oni su u nedeljama nakon porođaja nestabilini i uzrokuju većinu ovih promena.

Sve to što vam se dešava je NORMALNA POJAVA. Iako vam možda ne deluje tako, ali ovo oseća 85% žena nakon rođenja deteta. Strah je sastavni deo roditeljstva, kao i ljubav prema bebi.

Kada početi sa vežbanjem?
Kratko, onda kad budete spremne za to.

Ukoiliko ste se porodile prirodnim putem možete početi sa adekvatnim vežbama nakon 6 nedelja i kada vam ginekolog da odobrenje nakon prvog pregleda. Ukoliko ste se porodile carskim rezom period oporavka je nešto duži i potrebno je 8 nedelja tj. kada zaraste spoljna rana. Lagana šetnja sa kolicima će vam prijati posle porođaja i to je potpuno bezbedno i poželjno. Ukoliko ste pre trudnoće išle u teretanu,trčale išle na aerobik ili slično potrebno je vreme oporavka adekvatnim vežbama i disanjem da biste se vratile na vaše “stare” treninge. Period koji treba da prođe je minimun 6-9 meseci, ali se grubo može reći da je telu potrebno godinu dana da se oporavi.

Prihvatanje tela nakon porođaja

Instagram i mediji nas bombarduju slikama izvajanih tela svega par dana nakon porođaja. To u većini slučajeva nije realno i ne treba da vas opterećuje. Telo je prošlo kroz sve moguće promene emocionalne,hormonske i fizičke stoga nije realno očekivati da će samo od sebe da se vrati u predhodno stanje u kratkom periodu. Prvo svom telu treba da se zahvalite i prihvatite njegovo trenutno stanje ono je na svet donelo vaše mladunče.  Koliko ste bili aktivni pre trudnoće i tokom same trudnoće u velikoj meri će usmeriti i olakšati postporođajni oporavak. Nemojte da mrzite i da se stidite bilo kog dela vašeg tela. U redu je da vam stomak sada nije lep ukoliko ima višak kože i po koju striju, samo se setite šta ste u njemu nosile 9 meseci. Mržnjom i stidom za određeni deo tela šaljete upravo tako negativne signale mozgu i taj deo tela ne može adekvatno ni da se isceli.

Promene koje mogu da se dese nakon porođaja

Kao što sam napomenula promene se dešavaju na svim nivoima. Što se tiče samih mišića, najviše su trpeli mišići karličnog dna, stomaka kao i ledja.

Kod disfunkcije karličnog dna mogu da se jave:
nevoljno mokrenje
bolovi tokom odnosa
bol u donjem delu leđa
prolapsi oragna karličnog dna
hemoroidi

Disfunkcija stomačnog mišića – Dijastaza

Dijastaza rektusa pravog mišića stomaka je pojava koja nije retka nakon porođaja pogotovo kod blizanačkih trudnoća. Razdvajanje mišića trbuha duž vezivnog tkiva lia albe, javlja se u trudnoći ali to je normalno jer stomak raste i pravi mesta za bebu. Šest nedelja nakon porodjaja radi se pregled da se utvrdi da li je razmak i dalje prisutan ili se vratio kako treba. Fiziološka dijastaza smatra se širininom od dva prsta i bez dubine. Ukoliko prilikom pregleda širina je veća od dva prsta i postoji dubina da
nam prsti upadaju meso bez potpore mišića ispod, dijastaza je pristuna. Pored manuelnog pregleda ili ultrazvučnog pregleda neki od pokazatelja dijastaze mogu biti izgled trudničkog stomaka dugo nakon porođaja, stvaranje “kupice ” na stomaku
kada pokušamo da se podignemo u sedeći položaj takozvani trbušnjak, abdominalno disanje samo stomakom, bolovi u dodnjem delu ledja, promene u posturalnom sastavu, ovu su samo neke od mogućih posledica.

Plan treninga sadrži

► Video lekciju o disanju, kao najvažnijoj i početnoj fazi u oporavku nakon porođaja.
► Video o pravilnom podizanju i spuštanju tereta, ustajanju iz kreveta i ostale dnevne aktivnosti koje treba da vodimo računa da obavljamo na što pravilniji način.
► Upitnik o trenutnom stanju klijentkinje.
► Video o masaži carskog reza.
► Video o samopregledu dijastaze.
► Svaka vežba za trening snimljena i detaljno objašnjena sa varijaciom za težu i lakšu opciju izvođenja. Sve vežbe su prilagođene od trenutnog stanja i vremena koje prošlo od porođaja.
► Podrška na viberu (u dogovoreno vreme) oko nedoumica ili slanje vaših snimaka da proverim kako se vežba izvodi.

Kome je program namenjen?

Svim mamama koje su tek porodile, ili prošlo i par godina nakon porođaja a nisu sigurne šta bi od vežbi smele da rade. Svima vama koje nemate vremena da odete negde na trening I jedina mogućnost je da vežbate kod kuće kada stignete u bilo koje doba dana.

Da li je ovo ulagnje vredno?

Napisaću prvo da je srećna i zadovoljana mama, dobra mama. Često kažem mojim
klijentkinjama, da im je trening 2 u 1, terapija za telo i glavu. To je vreme samo za vas, znamo koliko to znači kada si mama i još pored toga zaposlena. Ulažete u sebe i vaših sat vremena mira, radite nešto za vaše telo u kome treba da živite do kraja života i zato napravite najbolje” mesto za življenje”. Glavna motivacija neka vam bude da imate zdravo i fukcionalno telo, bez bolova i ograničenja. Lepo i zategnuto telo će neminovno biti tu kao rezulat vašeg ulaganja i truda. Budite zdrave funcionalne i nasmejane za vas i vašu decu i porodicu. Jednom kada
počnete da vežbate nećete prestajti, obećavam vam. Da bi se stekla navika potreban je 21 dan, tako da počnite već danas, pokrenite se i budite najbolja verzija sebe.

BEZBOLNA
LEĐA